RB Webart
Image default
Business / Business Services

Het luisteren van muziek

Muziek is iets wat je kan luisteren wanneer en waar je maar wilt. Er is zoveel keuze. Muziek heeft een enorme impact op onze hersenen, emoties en gedragingen. Het kan onze hersenen activeren en zelfs fysieke pijn verlichten. Maakt muziek ons ​​slimmer?

 

Onderzoek

Uit onderzoek weten we dat muzieklessen gunstig zijn voor de ontwikkeling van de hersenen. Bij kinderen die muziekinstrumenten leren bespelen, wordt de verbinding tussen de linker- en rechterhersenhelft versterkt. Hierdoor kunnen de hersenhelften tijdens de ontwikkeling beter met elkaar communiceren, wat erg belangrijk is voor bijvoorbeeld het coördineren van gedrag en emoties. Muziek prikkelt dus allerlei verschillende hersengebieden. Onder andere de motorische gebieden en de gebieden die met emotie te maken hebben, worden actief als we muziek horen. Verder kan muziek stress verlagen en pijn verzachten. Daar zijn verschillende toepassingen bij te bedenken, van livemuziek in het ziekenhuis tot zingen met mensen met dementie.

 

Gedrag

Het gedrag van de mens laat zich beïnvloeden door muziek. Op allerlei plekken, zoals winkels en op stations, wordt daar handig gebruik van gemaakt om bepaald gedrag te stimuleren of juist te ontmoedigen. Radio luisteren helpt hier ook aan mee. Dit doe je wanneer je wilt.

Het zelf maken van muziek zorgt voor veranderingen in de grijze stof en een toename van verbindingen in gebieden die betrokken zijn bij het luisteren en de motoriek. Ook wanneer je luistert naar muziek heeft dat al een positieve invloed op de hersenen. Muziek kan tot op hoge leeftijd herinneringen los maken, zelfs bij mensen met dementie. Daarnaast zorgt muziek nog voor ontspanning, vermindering van stress en verlaging van de bloeddruk.

 

Wat kan je doen?

Allereerst kan je een muziekinstrument bespelen. Dit kan uitdagend zijn wanneer je al wat ouder bent, maar het is op elke leeftijd aan te leren en het belangrijkste is dat je er plezier aan beleeft! Een tweede optie is het luisteren naar muziek. Dit kan je doen om te ontspannen, om in slaap te kunnen vallen of om er gewoon van te kunnen genieten.

Online radio luisteren kan je op verschillende manieren doen.

https://www.radioguide.fm