RB Webart
Image default
Financieel

Wat houdt rood staan nou eigenlijk precies in?

Ondernemingen hebben de mogelijkheid om zakelijke financieringen aan te vragen. Het is handig om een zakelijke rekening te hebben als je dit ook voor jouw onderneming wil aanvragen. Er zijn allerlei financieringen waar je uit kan kiezen om aan te vragen. Bij sommige zakelijke financieringen is het mogelijk om rood te staan. Ben je benieuwd wat dat is? Lees dan hieronder verder voor meer informatie over zakelijke financieringen voor ondernemingen. 

 

Rekening courant krediet

 

Met een rekening courant krediet is het mogelijk om rood te staan. Je kan het zien als een zakelijk krediet, maar dan net iets anders. Bij een zakelijk krediet is het namelijk niet mogelijk om rood te staan. Als je rood staat, betekent dit dat je meer geld hebt uitgegeven dan dat je in jouw bezit had. Op dat moment kies je ervoor om geld te lenen van de bank. 

 

Een klein nadeel van een rekening courant krediet is dat de rente over het algemeen hoger is dan bij een zakelijk krediet. Als je erover nadenkt, is het best wel logisch. Een rekening courant krediet is toch wat meer risico voor een bank. Een voordeel is wel dat je het geldbedrag snel ontvangt op jouw zakelijke rekening en dan kan je het meteen gebruiken. 

 

Zakelijk krediet

 

Een zakelijk krediet is weer heel wat anders dan een lening zakelijk en een rekening courant krediet. Het lijkt wel erg op een rekening courant krediet, maar je kan dus niet rood staan. Met een zakelijk krediet wordt het mogelijk voor ondernemers om op een hele flexibele manier geld op te kunnen nemen. 

 

Bij een zakelijk krediet zal je alleen rente betalen over het bedrag dat je hebt opgenomen. Dat is natuurlijk fijn, omdat je niet onnodige rente hoeft te betalen. De rente wordt overigens vastgesteld voor de gehele looptijd. Het nadeel van een zakelijk krediet is alleen dat je vaak servicekosten moet betalen. Houd hier goed rekening mee. 

 

Financiering aanvragen

 

Het aanvragen van een zakelijke financiering is niet zo ingewikkeld. Je kan het tegenwoordig zelfs online regelen en dat is hartstikke handig. Een zakelijke financiering online aanvragen bespaart heel veel tijd en moeite. Je zal wel eerst een account moeten aanmaken om een financiering aan te vragen, maar dat is niet zo ingewikkeld.

 

Daarna zal je documenten moeten uploaden, zoals de jaarrekening. De bank moet natuurlijk de financiële situatie van jouw onderneming kennen om te bepalen hoe hoog het leenbedrag wordt. Vervolgens zal je een aanbod ontvangen. Wanneer je met het aanbod akkoord gaat, is het nog een kwestie van de aanvraag afronden. Hiervoor zal je nog wat extra documenten moeten overleggen, maar daarna zal je dan eindelijk de uitbetaling tegemoet zien.