RB Webart
Image default
Bedrijven

Zo maak jij een skills matrix voor jouw onderneming

Wanneer jij je begeeft in de ondernemerswereld dan krijg je te maken met medewerkers. Van deze medewerkers verwacht je dat zij de juiste vaardigheden hebben om goed te kunnen functioneren binnen jouw organisatie. Dit is vaak lastig te peilen, want de een kan zeggen dat hij ergens goed in is maar dit moet ook zo blijken. Om de vaardigheden van jouw medewerkers in kaart te brengen kan een managementtool zoals een skills matrix gebruikt worden. Hoe je dat doet en wat het precies kan betekenen voor jouw organisatie, lees je in dit artikel.

Wat is het?

Nog niet bekend met deze matrix? In het kort gaat het over een visuele tool, waarmee jij als werkgever de vaardigheden en competenties van jouw medewerkers in kaart kan brengen. Deze vaardigheden vallen onder het zogeheten skill management, waarbij het van belang is dat jij als werkgever inzicht krijgt in medewerkers. Door dit inzicht kun jij hen begrijpen en waar nodig ondersteunen helpen ontwikkelen. Deze matrix kan gebruikt worden wanneer een project uitgevoerd zal worden, waarbij je kan zien welke medewerker geschikt is voor welke taak binnen het project. Deze skills matrix is dus echt een toegevoegde waarde en een essentieel hulpmiddel voor specifieke functies of taken.

Bekwaamheid en bereidheid

Bij de matrix staan twee aspecten centraal, namelijk de bekwaamheid en de bereidheid van de medewerker. Als er een taak is waarbij de medewerker een campagne moet uitwerken en deze is hiervoor bekwaam, dan betekent dit dat diegene in staat is om de activiteit uit te voeren. Vervolgens geldt ook een mate van bereidheid. Misschien kan de persoon de taak goed uitvoeren, maar is deze niet bereid om het toe te passen omdat hij of zij misschien op iets anders wil focussen.

Ontwerp maken

Voor een skills matrix heb je een overzicht nodig dat past binnen jouw organisatie. Vraag je zelf dus af welke vaardigheden een werknemer nodig heeft en zet deze in de matrix. Welke kwalificaties en certificaten nodig en waar is mogelijkheid tot ontwikkeling. Maak deze matrix per afdeling en team, zodat er ingespeeld kan worden op de verschillende individuen.

https://ezfactory.nl/skills-matrix/