Decentralized Finance (DeFi) is een beweging die gedecentraliseerde netwerken en blockchain gebruikt om financiële producten om te zetten in transparante protocollen die werken zonder tussenpersonen. Om DeFi nieuws te kunnen begrijpen is het handig om te weten wat DeFi inhoudt. Door de jaren heen is bijna elke industrie op zijn kop gezet door computers. Bijna elke innovatie bouwt voort op de vorige. Zo worden nieuwe producten en diensten steeds geavanceerder. Door nieuwe technologieën kunnen we steeds beter voorzien in de behoeften van meer mensen. Van digitale assistentie tot domotica, de verschillende programma’s zijn op veel gebieden van invloed op ons dagelijks leven. Zo ook op de financiële sector.
Het verschil met cryptocurrencyCryptocurrency’s hebben een manier gevonden om veilig te kunnen traden zonder dat er tussenpersonen zoals banken nodig zijn om de transactie te kunnen voltooien. Dit zorgt ervoor dat gebruikers de volledige controle hebben over hun activa. Deze currency ’s hebben ervoor gezorgd dat de uitgifte van geld en het beheren van waarde gedecentraliseerd zijn. Het financiële platform waar crypto verhandeld wordt, is centraal. Denk hierbij aan grote cryptobeurzen. Daarnaast wordt de richting van alle cryptocurrency’s bepaald door een centrale partij. Bij Ether is dit de Ethereum Foundation, XRP bij Ripple, enzovoorts. De meeste projecten worden beheerd door een centraal bedrijf die op hun beurt niet uitblinken op het gebied van transparantie.
Wat is DeFi en voor wie is het bedoeld?Om goed te kunnen begrijpen wat DeFi inhoudt, moeten we eerst kijken naar het tot stand komen van traditionele, centrale financiering. Dat verhaal begon al bij het ontstaan van geld. Vroeger ruilde men goederen en diensten. Uiteindelijk veranderde de economie natuurlijk. Geld werd uitgevonden om het kopen van waardevolle zaken makkelijker te maken. Vervolgens zorgde geld voor nieuwe innovaties en een hogere economische productiviteit. Centrale banken hebben de valuta’s uitgegeven om onze economieën te ondersteunen. Er wordt verwacht van banken dat zij het aanbod van valuta in omloop zorgvuldig beheren. Naarmate onze economie complexer werd, kregen de centrale autoriteiten meer macht. Toch kregen ze meer vertrouwen van bedrijven en van burgers. |