RB Webart
Image default
Bedrijven

De eigenaardige poot van een flamingo

Je ziet ze schitteren langs de waterkant. De prachtig felroze flamingo. Ze staan altijd lekker met hun poten in het water. Vaak is het niet goed te zien of een flamingo nu 1 of 2 poten heeft en of dit een linker of een rechter poot is. Er roepen zich dan ook veel vragen op rondom de poten van een flamingo. Wat doen ze toch steeds met die poten? En misschien nog wel belangrijker, waarom staat een flamingo op 1 poot?

 

De functie van de poten

Flamingo’s staan met hun poten in het water. Dit heeft een belangrijke reden. Flamingo’s eten namelijk diertjes die in het water leven. Het gaat om zoutminnende diertjes. Vandaar dat de flamingo te vinden is langs de kusten met zoutwater. Deze diertjes leven vaak onder de grond. Denk aan algen, slakjes, wormen en garnaaltjes. Om deze diertjes uit de grond te krijgen trappelen de flamingo’s met hun poten op de grond. Hierdoor komen de diertjes naar boven en kunnen de flamingo’s ze opeten. Ze zuigen de diertjes met hun bek uit het water en genieten van hun vers gevangen hapje. Toch blijft de vraag dan, waarom staat een flamingo op 1 poot?

 

Waarom staat een flamingo op 1 poot?

Een flamingo is een tropisch dier dat in warme gebieden leeft, en toch heeft ook de flamingo het weleens koud. Doordat de flamingo’s de hele dag in het water staan worden hun poten snel koud. Door af en toe een poot op te trekken kunnen ze ervoor zorgen dat ze iets warmer zijn. Deze poot helpt dus eigenlijk met het reguleren van hun lichaamstemperatuur. Het is dan ook zo dat ze niet steeds op dezelfde poot staan. Als een poot het te koud krijgt dan wordt er omgewisseld. De warme poot mag het water in. De koude poot mag lekker worden opgewarmd tegen hun lichaam.

 

https://healthz.eu/5-weetjes-flamingos/