RB Webart
Image default
Dienstverlening

Alleen erkende elektriciens hebben zegelrecht

Op zoek naar een elektricien Helmond, Utrecht of Amsterdam? Het kan lastig zijn om het juiste bedrijf te vinden om mee in zee te gaan. Veel elektriciens zitten door het gebrek aan vakkrachten in Nederland tot over hun oren in het werk, en met name in de grote steden kunnen de wachttijden flink oplopen. Wie zelf handig is, kan proberen het een en ander eigenhandig te doen. Toch kleven hieraan de nodige risico’s: experimenteren met stroom is leuk maar kan ook gevaarlijk zijn. Voor sommige dingen heb je écht een erkende elektricien nodig, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van zegelrecht.

verbreek zelf geen zegels

Wanneer je een nieuwe groepenkast koopt, bestaat de kans dat deze verzegeld is. Alleen een erkende elektricien met het zogenaamde zegelrecht mag in zo’n geval de groepenkast installeren. Elektromonteurs kunnen bij netbeheerders zoals Liander het zegelrecht aanvragen: dit geeft hen het recht om onderdelen te ontzegelen en te installeren. Als het werk gedaan is moeten ze ervoor zorgen dat ze de groepenkast weer verzegelen met een officieel en erkend zegel. Zelf een verzegelde groepenkast ontzegelen en installeren is niet alleen gevaarlijk, maar kan ook problemen opleveren met de verzekering.

Zegels zorgen voor zekerheid

Het gebruik van zegels wordt niet alleen gedaan voor de eigen veiligheid: een ander doel is het tegengaan van illegale praktijken. Wanneer de verzegeling van de stroommeter verbroken is, kan het een teken zijn dat er met de meter is gerommeld. Andere verbroken zegels kunnen duiden op illegale werkzaamheden of bijvoorbeeld het aftappen van stroom. Zegelrecht is aan te vragen op verschillende websites van aanbieders, maar niet voor iedereen weggelegd: een afgeronde opleiding tot elektricien is een must. Aangezien veel bedrijven  nog op zoek zijn naar goede elektromonteurs, is het misschien geen slecht idee toch maar eens met die opleiding te starten. Krijg je er zegelrecht bij.