RB Webart
Image default
Industrie

De voordelen van het huren van een stoomketel

Stoomketels worden gebruikt om stoom te produceren. Deze stoom kan vervolgens voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Zo kan het gebruikt worden voor de aandrijving van generatoren, maar ook voor verwarming. Ze worden vaak ingezet in industriële processen. Stoomketels kun je kopen, maar tegenwoordig zijn er ook verschillende bedrijven die stoomketels te huur aanbieden. In deze blog lees je meer over de voordelen van het huren van een stoomketel.

Financieel voordeel

Eigenaar zijn van een stoomketel kan flink in de papieren lopen. Zo moet de ketel onderhouden worden en er moeten regelmatig verschillende keuringen gedaan worden om de veiligheid van de ketel te kunnen garanderen. Deze kosten heb je vaak niet bij het huren van een ketel. Meestal verzorgd de verhuurder het onderhoud en de keuringen van de ketel. Vooral wanneer je niet weet voor hoelang je de ketel in gebruik gaat nemen, kan huren een goede optie zijn. Wanneer je er zeker van bent de ketel voor een lange tijd in gebruik te gaan nemen, is de investering in het kopen van een ketel het misschien wel waard financieel gezien.

Noodoplossing

Soms doen er situaties voor waarin je plotseling een nieuwe of extra stoomketel nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er een stoomketel kapot gaat. Ook kan dit het geval zijn wanneer je plotseling extra capaciteit nodig hebt, bijvoorbeeld door een vergrootte vraag naar het product dat u produceert met behulp van de stoomketel. In beide gevallen wil je misschien geen overhaaste beslissing maken door maar snel een stoomketel te kopen. Immers, dit is een grote investering en mogelijk wil je eerst goed bekijken, met een blik op de toekomst, wat de opties zijn. Misschien wil je wel voor een duurzamer model gaan en wil je investeren in een ketel met een grote capaciteit om niet binnenkort weer met te weinig capaciteit te zitten. Het uitdenken hiervan kost tijd. Bovendien kunnen stoomketels niet altijd gelijk geleverd worden en bij een kapotte stoomketel bijvoorbeeld, kan dit problemen opleveren voor je bedrijf. In al deze gevallen kan een huurketel een uitkomst bieden. Deze biedt je de tijd om na te denken over de toekomst van je bedrijf en biedt een snelle noodoplossing bij een defecte stoomketel.

Tijdelijk gebruik

Zodra je in een proces maar eenmalig of een paar keer per jaar een stoomketel nodig hebt, zou je er voor kunnen kiezen om een stoomketel te huren. Hierbij is het natuurlijk verstandig om uit te rekenen wat financieel het gunstigst is: het huren of kopen van een stoomketel. Hiertoe kun je de periode waarin je de stoomketel gebruikt in kaart brengen en zo nodig offertes aanvragen bij de verschillende partijen. Naast dat het huren van een stoomketel eventueel goedkopen kan uitvallen, kan het ook praktischer zijn. Stel dat je de ketel maar tijdelijk of een paar keer per jaar nodig hebt, bespaar je de rest van het jaar veel ruimte die de ketel normaliter inneemt. Een ketel kan immers best groot zijn en misschien kun je deze ruimte de rest van het jaar op een andere manier nuttig gebruiken.

Modern

Vaak bieden stoomketelverhuurders moderne ketels aan die aan hoge kwaliteitseisen voldoen en technisch vergevorderd zijn. Bovendien worden stoomketels steeds meer verduurzaamd. Wanneer je graag mee wil gaan met deze nieuwe ontwikkelingen, kan het huren van een stoomketel een uitkomst bieden. Elke keer een nieuwe, modernere stoomketel kopen is immers erg kostbaar.