RB Webart
Image default
Woning en Tuin

Je huis schilderen: zelf schilderen of laten schilderen?

Het is weer zo ver: je huis heeft een schilderbeurt nodig. Sommige mensen kiezen ervoor om een vakman in te huren om het huis te laten schilderen en andere steken liever zelf de handen uit de mouwen. Voor beide opties (zelf doen of uitbesteden) zijn er voor- en nadelen te benoemen. In deze blog lees je meer over deze voor- en nadelen.

Je huis laten schilderen

Voordelen:

Een van de grootste voordelen van het inhuren van een schilder is natuurlijk dat het een vakman is. Een schilder is geoefend en beheerst technieken om werk van kwaliteit te leveren. Je huis ziet er weer gelikt uit qua schilderwerk en het schilderwerk gaat meestal ook langer mee dan wanneer je het zelf doet. Bovendien geeft een schilder vaak garantie voor zijn werk. Bijvoorbeeld in het geval van verkleuringen of relatief snelle achteruitgang van het werk.

Verder kun je de tijd die je niet besteed aan het schilderen van je huis ergens anders aan besteden. Je hoeft bijvoorbeeld geen weekenden of vakantieweken te besteden aan het schilderen van je huis, waardoor je meer vrije tijd overhoudt. In het geval dat je schilderen een leuke activiteit vindt, geld dit argument natuurlijk niet.

Nadelen:

Een van de weinige en grootste nadelen van het inhuren van een schilder is dat het veel geld kost. Naast de kosten voor de materialen, betaal je bij het inhuren van een schilder ook kosten voor eventuele reistijd en het uurloon van de vakman.

Goede, geliefde schilders hebben vandaag de dag een volle agenda. Hierdoor kan het soms een hele poos duren totdat hij of zij kan komen. In het geval dat het schilderen hoognodig moet gebeuren, kan het handig zijn om dan toch maar zelf de kwast erbij te pakken.

Zelf je huis schilderen

Voordelen:

Zoals een van de grootste nadelen van het laten schilderen van je huis de kosten zijn, is een van de grootste voordelen aan het zelf schilderen van je huis dat het een stuk goedkoper is. Werk van een vakman is (en terecht) niet goedkoop, waardoor je veel geld kunt besparen door in je vrije tijd zelf de handen uit de mouwen te steken.

Een ander voordeel van zelf schilderen kan zijn dat je het kan doen wanneer het jou uitkomt. Zodra je iemand inhuurt, zit je natuurlijk vast aan de tijden waarop deze persoon beschikbaar is. Zo kan het bijvoorbeeld wat onhandig zijn als je thuis moet werken en er ook door iemand geschilderd wordt of dat er juist iemand thuis moet blijven wanneer de schilder komt.

Nadelen:

Nadelig aan het zelf schilderen van je huis is dat het waarschijnlijk nooit zo mooi wordt als wanneer een schilder dit doet. Schilders zijn vakmensen en beheersen bepaalde technieken die je meestal niet beheerst als je zo nu en dan eens een kwast erbij pakt om in je eigen huis aan de slag te gaan. Je zult bijvoorbeeld eerder druppels of kwastharen in je schilderwerk hebben en ook de randjes kunnen bijvoorbeeld minder mooi afgewerkt zijn. Dit zorgt er soms ook voor dat het schilderwerk minder lang meegaat.

Verder kan het schilderen van je eigen huis erg tijdrovend zijn. Vaak zit er meer tijd in dan men van te voren denkt. Het is niet alleen een kwestie van schilderen, maar er komt ook nog een hoop voorwerk bij kijken, zoals schuren en afplakken. Vooral als je dit niet vaak doet of gedaan hebt, kan er erg veel tijd in gaan zitten.