RB Webart
Image default
Eten en drinken

Wat maakt een sjalot anders dan een ui?

Dit kleine lid van de alliumfamilie is een favoriet ingrediënt voor onze voedselredacteuren. Ontdek waarom ze in zoveel recepten worden gebruikt.

Als je veel recepten leest, kom je onvermijdelijk sjalotten tegen in de ingrediëntenlijst – ze duiken overal op, van saladedressings tot runderbouillon, pastagerechten tot quiche. Ze zijn lid van de alliumfamilie, wat betekent dat sjalotten nauw verwant zijn aan uien, knoflook en bieslook. Toch zijn veel thuiskoks enigszins onbekend met sjalotten; leer ze echter kennen en je hebt nog een heel nuttig ingrediënt aan je kookrepertoire toegevoegd, een ingrediënt dat een genuanceerde en zachte diepte toevoegt aan een grote verscheidenheid aan gerechten.

Je vindt sjalotten in de buurt van de knoflook en uien in de supermarkt. Ze zien eruit als kleinere, meer langwerpige uien en hebben een papierachtige schil die moet worden verwijderd. Net als knoflook groeien ze in trossen. Nadat je de papieren film hebt verwijderd, kun je ze in plakjes of blokjes snijden (of zelfs ringen, waar we later op terugkomen). Op een koele, droge plaats zijn sjalotten wekenlang houdbaar.

Een bouwsteen in veel recepten, sjalotten zijn behoorlijk veelzijdig. Je kunt ze rauw eten en als ze fijngehakt zijn, geven ze een frisse kick aan vinaigrettes en andere saladedressings. Ze roosteren ook als een droom en nemen een smeltende textuur aan. Bij verhitting breken sjalotten gemakkelijker af dan uien, waardoor ze karamelliseren en heerlijk smelten, vooral in langzaam geroosterde of gestoofde gerechten. Ze zorgen voor zachtheid en spelen een sterke ondersteunende rol die de smaken van de andere ingrediënten in een gerecht afrondt.

Sjalotten kunnen belangrijke spelers zijn in sauzen, soepen en samengestelde boters; je kunt ze ook in ringen snijden en bakken of inleggen. En hoewel hun zachtere, mildere, gladdere smaak betekent dat uien niet echt een gelijke ruil zijn, kun je dit zeker doen als een recept sjalotten vereist en je hebt er geen. Als het gerecht gekookte sjalotten vereist, probeer dan gele of Vidalia-uien of prei; als het om rauwe sjalotten vraagt, kies dan voor lente-uitjes of bieslook.

Lees ook:Krieltjes uit de airfryer

Gezondheidsvoordelen van sjalotten

De organozwavelverbindingen en antioxidanten in sjalotten zijn gekoppeld aan de meeste van hun gezondheidsvoordelen.

Hoog in antioxidanten

Antioxidanten zijn verbindingen die uw cellen helpen beschermen tegen beschadiging door stoffen die vrije radicalen worden genoemd.

Te veel vrije radicalen kunnen oxidatieve stress in uw lichaam veroorzaken, wat kan leiden tot ontstekingen, evenals chronische aandoeningen zoals kanker, hartaandoeningen en diabetes.

Sjalotten zijn rijk aan verbindingen met antioxiderende activiteit, zoals quercetine, kaempferol en allicine.

Een studie die de antioxidantactiviteit van 11 populaire uienvariëteiten analyseerde, ontdekte dat sjalotten de hoogste hoeveelheden bevatten.

Een andere studie vergeleek de antioxidantsterkte van zes Allium-groenten en merkte op dat sjalotten de op één na hoogste sterkte hadden na bieslook.

Kan allergiesymptomen verlichten

Tijdens een allergische reactie geven cellen in uw lichaam histamine af, wat symptomen veroorzaakt zoals zwelling van het weefsel, tranende ogen en jeuk.

Sjalotten bevatten veel quercetine, een plantaardige flavonoïde die kan helpen bij het verminderen en beheersen van oog- en neussymptomen die verband houden met seizoensgebonden allergieën.

Quercetine kan werken als een natuurlijk antihistaminicum door de afgifte van histamine te voorkomen en de ernst van ontstekings- en ademhalingsreacties zoals allergische astma, bronchitis en seizoensgebonden allergieën te verminderen.

Het is zelfs een primair ingrediënt in veel seizoensgebonden allergiemedicatie en supplementen die worden gebruikt om milde allergiesymptomen die de ogen en neus aantasten, te beheersen.

Bevat antimicrobiële verbindingen

Een groot aantal onderzoeken toont aan dat de organozwavelverbindingen in Allium-groenten zoals sjalotten antibacteriële, schimmeldodende en antivirale eigenschappen hebben.

Als zodanig worden Alliums al lang in de traditionele geneeskunde gebruikt om verkoudheid, koorts en hoest, evenals griep te helpen behandelen.

In een onderzoek van 4 weken bij 16 volwassenen met seizoensgebonden allergieën werd vastgesteld dat het nemen van 200 mcg/ml sjalottenextract per dag verminderde de symptomen bij 62,5% van de deelnemers, vergeleken met 37,5% in de controlegroep.

Een ander onderzoek onder 60 mensen vond dat het elk uur aanbrengen van een 0,5% sjalottenextract-oplossing op nieuwe koortsblaasjes de duur ervan aanzienlijk verkortte.

Koortsblaasjes verdwenen binnen 6 uur voor 30% van degenen die sjalotextract kregen en 24 uur voor de rest van de sjalottengroep, vergeleken met 48-72 uur voor de placebogroep.

Bovendien is aangetoond dat een enkele mondspoeling van 15 seconden met sjalottenextract en water effectiever is dan chloorhexidine, een medisch desinfectiemiddel, bij het remmen van bacteriën in de mond tot 24 uur lang.

Let op: Sjalotten kun je online bestellen bij Aardappelshop.