RB Webart
Image default
Zakelijke dienstverlening

3D scanning en 3D cad model

Wat is een 3D CAD-Model

Een 3D CAD-model is een digitaal model van een object dat is gemaakt met behulp van 3D Computer-Aided Design (CAD) software. Het is een gedetailleerde en nauwkeurige weergave van een object in drie dimensies (lengte, breedte en hoogte), waardoor het mogelijk is om het object vanuit verschillende hoeken te bekijken en te manipuleren.In een 3D CAD-model worden alle kenmerken van het object in detail vastgelegd, inclusief vorm, grootte, materiaaleigenschappen en andere fysieke eigenschappen. Het model kan vervolgens worden gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals engineering, ontwerp, simulatie, animatie, productie en visualisatie.

Met een 3D CAD-model kunnen ontwerpers, ingenieurs en andere professionals nauwkeurige en gedetailleerde ontwerpen maken en vervolgens testen en optimaliseren voordat het productieproces begint. Dit vermindert de kosten en het risico van fouten en verhoogt de kwaliteit van het uiteindelijke product.

Hoe kun je een 3D scan omzetten naar een 3D CAD tekening?

Het omzetten van een 3D-scan naar een 3D CAD-tekening is een proces dat bekend staat als reverse engineering. Dit kan gedaan worden met behulp van speciale software voor 3D CAD-modellering en reverse engineering, zoals Geomagic Design X, SolidWorks, Fusion 360 en andere. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om een 3D-scan om te zetten naar een 3D CAD-tekening:

 • Maak een 3D-scan van het object met een 3D-scanner. Dit kan worden gedaan met behulp van verschillende soorten 3D-scanners, zoals een laserscanner, structured light scanner of fotogrammetrische scanner.
 • Importeer de 3D-scandata in de reverse engineering software.
 • Reinig de 3D-scandata om ruis en ongewenste details te verwijderen.
 • Bepaal de geometrische kenmerken van het object door middel van het definiëren van vlakken, krommen en andere geometrische elementen. Dit kan handmatig of automatisch gebeuren, afhankelijk van de software die je gebruikt.
 • Verbind de geometrische kenmerken om het 3D CAD-model te creëren.
 • Pas de 3D CAD-tekening aan om het gewenste ontwerp te bereiken.
 • Verfijn het 3D CAD-model door het toevoegen van afwerkingen, toleranties en andere details die nodig zijn voor de productie.
 • Exporteer de 3D CAD-tekening naar het gewenste formaat, zoals STEP, IGES, of STL.

Het omzetten van een 3D-scan naar een 3D CAD-tekening vereist enige ervaring en expertise in CAD-modellering en reverse engineering. Daarom kan het nuttig zijn om de hulp in te roepen van de 3D laserscanner specialisten van 3DLS!

Hoe kan 3d scanning bijdragen aan betere productie lijnen?

3D-scanning kan bijdragen aan betere productielijnen door verschillende voordelen te bieden:

 • Nauwkeurigheid: 3D-scanning kan zeer nauwkeurige metingen van objecten leveren, waardoor fabrikanten in staat zijn om zeer nauwkeurige producten te ontwerpen en te produceren. Dit vermindert het risico op fouten en maakt het mogelijk om producten te produceren die beter passen bij de vereisten van de klant.
 • Kwaliteitscontrole: Met 3D-scanning kunnen fabrikanten snel en gemakkelijk de kwaliteit van geproduceerde onderdelen controleren. Door 3D-scans te vergelijken met het ontwerp, kunnen fabrikanten snel eventuele afwijkingen opsporen en corrigeren voordat deze grote problemen worden.
 • Reverse engineering: Door het scannen van bestaande onderdelen of producten, kunnen fabrikanten reverse engineering uitvoeren om de productiemethode en ontwerpen van een concurrent te achterhalen. Dit geeft fabrikanten inzicht in het ontwerp- en productieproces van concurrenten en stelt hen in staat om hun eigen processen te verbeteren.
 • Automatisering: 3D-scans kunnen worden gebruikt om geautomatiseerde productieprocessen aan te sturen, zoals robotica en 3D-printing. Hierdoor kunnen bedrijven hun productieproces versnellen en de efficiëntie van hun productielijnen verhogen.
 • Ontwerpen van gereedschappen en mallen: 3D-scanning kan ook helpen bij het ontwerpen van gereedschappen en mallen voor productie. Door het scannen van de vorm van een product kan een fabrikant een exacte replica van de vorm maken voor gebruik als een mal of voor het ontwerpen van aangepaste gereedschappen.

Kortom, 3D-scanning kan de productie verbeteren door nauwkeurige metingen te leveren, kwaliteitscontrole te verbeteren, reverse engineering te faciliteren, productie te automatiseren en bij te dragen aan het ontwerp van gereedschappen en mallen. Dit kan leiden tot een efficiënter en betrouwbaarder productieproces, waardoor bedrijven kosten besparen en producten van hogere kwaliteit kunnen leveren.

https://www.3dls.nl/