RB Webart
Image default
Aanbiedingen

Feiten en fabels over het scheiden van afval volgens grofvuil Amsterdam

De meeste mensen in Nederland scheiden hun afval. Dit is natuurlijk erg gunstig voor het milieu omdat er zo veel materialen recycled kunnen worden. Veel mensen denken dat het gescheiden afval uiteindelijk toch weer allemaal bij elkaar in een hoop komt. Hier is echter niks van waar. Grofvuil Amsterdam zorgt voor houtcontainers in verschillende maten. Er zijn nog meerdere fabels over het scheiden van afval maar wat is nou waar en wat niet?

 

Fabel 1: Het gescheiden afval eindigt uiteindelijk op een hoop

Dit is dus niet waar. Het verwerken van een soort afval (dus het gescheiden afval) is in feite goedkoper dan het verwerken van een grote hoop afval. Het kan wel gebeuren dat sommige afval worden afgekeurd, dit komt dan echter omdat ze vervuild zijn en niet meer opnieuw gebruikt kunnen worden. Het is dan ook van belang dat je zorgvuldig je afval scheidt.

 

Fabel 2: het scheiden van gft is nergens voor nodig

Dit is ook niet waar. Het klopt wel dat het groente, fruit- en tuinafval vaak vervuild is om het nog te kunnen verwerken. Het is vaak zo dat er bijvoorbeeld plastic tussen zit. Maar het is echter niet waar dat het scheiden van gft dan geen zin meer heeft. In sommige huizen is het juist erg zinvol. Van het inzamelen van gft wordt namelijk biogas gemaakt.

 

Fabel 3: het scheiden van afval kost meer geld dan dat het uiteindelijk zal opleveren

Het scheiden van afval heeft een positief effect op lang termijn. Het is erg waardevol. Het is goed voor het milieu maar ook voor onze eigen financiële situatie. Het verwerken van papier, glas en metaal levert echter wel geld op. Het verwerken van gft levert minder geld op maar het is goedkoper om het te verwerken dan te verbranden.

https://afvalcontainersnoordholland.nl/houtafval-container-huren/