RB Webart
Image default
Dienstverlening

Hoeveel groepen kan een groepenkast hebben?

Het kan bij iedereen verschillen hoeveel groepen de groepenkast heeft. Een groepenkast kan van 3 tot en met 12 groepen hebben. Het is best een verschil als je kijkt. De oudere groepenkasten hebben van 3 tot en met 6 groepen en de nieuwe groepenkasten hebben van 10 tot en met 12 groepen. Een paar jaar geleden hadden mensen niet zoveel groepen nodig om alles te laten werken. Tegenwoordig is bijna alles elektrisch en hebben dus stroom nodig. Er zijn veel apparaten die apart op een groep moeten zoals vaatwasser, wasmachine, droger en nog meer apparaten. Een groep is dus een deel van het huis. Je hebt dus 12 groepen en groep 1 is dus bijvoorbeeld de keuken en groep 2 de woonkamer. Wanneer je zo een groep dus uitzet dan kan je in dat deel van je huis geen elektriciteit meer gebruiken.

Jaren geleden weinig elektra

Jaren terug hadden we weinig elektriciteit nodig in een huis. Diepvriezen en koelkasten bestonden nog niet. De spullen die koud moesten blijven die werden in de kelder gezet om het koud te maken. Inductiekookplaten bestonden nog niet, wasmachines bestonden ook nog niet. De kleding moest handmatig schoongemaakt worden en gedroogd aan de waslijn en met een roller. Maar nu heb je veel elektra nodig om alles snel te drogen, wassen en gekoeld te houden. Inductiekookplaten om mee te koken kun je tegenwoordig nu ook krijgen en dat heeft ook een groep alleen nodig.

Waarom moet iets een eigen groep hebben?

Een paar apparaten hebben een groep alleen voor zichzelf nodig maar waarom? Wanneer er op een groep van de groepenkast te veel stroom moet geven dan kan er kortsluiting komen. Groepenkasten krijgen ook tegenwoordig veel minder vaak stroomstoringen doordat het apparaat veiliger is gemaakt dan dat het was.