RB Webart
Image default
Sport

Weetjes over tennis

Tennis is een intense maar leuke sport om te beoefenen. Er zijn veel weetjes over tennis die de meeste mensen niet weten. Dan hebben we het natuurlijk niet over dat het gebruik van ledverlichting tennisbaan beter voor het milieu is dan traditionele verlichting, maar over weetjes over het spel. Laten we eens kijken naar een aantal leuke weetjes over tennis die je moet kennen als je het wilt gaan spelen.

Verschillende spelsoorten

Binnen tennis zijn er verschillende spelsoorten. Zo heb je herenenkel en damesenkel, hier spelen 2 heren of dames 1 tegen 1. Je hebt ook herendubbel en damesdubbel, hier spelen 4 heren of dames 2 tegen 2. Er is nog een variant hiervan, namelijk gemengd dubbel. Hier spelen 2 heren en 2 dames in gemengde teams 2 tegen 2.

De service

Bij ieder punt is er een serveerder en een ontvanger. De serveerder doet de opslag en brengt de bal in het spel. De bal wordt gespeelt richting de ontvanger. Voordat de wedstrijd begint wordt er via een loting bepaalt wie mag beginnen met serveren. Bij het serveren moet de serveerder met beide voeten achter de achterlijn staan. Deze lijn noemen we de baseline. Je begint met serveren aan de rechterkant van jouw speelhelft, hierna wissel je per beurt af tussen rechts en links. Serveren mag onder- en bovenhands gebeuren. Je moet echter de bal in de lucht gooien en worden weggeslagen voordat hij de grond raakt. De bal moet na de opslag terecht komen op het schuin liggende servicevlak van de tegenstander. Je serveert dus van baseline rechts naar servicevlak links en andersom.

De puntentelling

Een wedstrijd wordt gespeeld voor 2 gewonnen sets, bij grotere toernooien bij de heren wordt gespeeld voor 3 gewonnen sets. Er zijn 4 puntaanduidingen; punt, game, set en match. Per game is de puntentelling 15, 30, 40 en dan game. Om de game te winnen, moet er een verschil zijn van 2. Dus als het 40-40 is, moeten er 2 beurten achter elkaar gewonnen worden om de game te krijgen. Een set win je door als eerste 6 games te winnen, echter hier moet je ook een verschil van 2 games hebben. Als het 6-6 wordt, zijn er 2 opties; doorspelen tot 2 games achter elkaar gewonnen worden door dezelfde speler of een tiebreak spelen. De winnaar van deze tiebreak krijgt de set. Win je 2, of 3, sets win je de match.

https://firefly.online/tennisbaanverlichting/