RB Webart
Image default
Onderwijs

Workshops MBO op maat, geef je studenten de kans!

Workshops MBO op maat, geef je studenten de kans!

Heb je in het verleden al een aantal workshops MBO in je school georganiseerd of is het deze keer de eerste keer? Denk er in ieder geval aan dat je workshops op maat kunt inrichten. Je bespreekt met de organisator wat precies de bedoeling is. De uitwerking van de workshop laat je aan specialisten over. Hierdoor kun je een project of een dag kunst- en/of cultuurworkshop aanbieden die helemaal binnen het kader van de opleiding ligt. In de studierichting ICT kan bijvoorbeeld het maken van een instructievideo een grote toegevoegde waarde hebben. Of je studenten economie leren hoe ze een boeiende presentatie in elkaar steken dankzij technieken zoals augmented reality of fotografie. De mogelijkheden zijn enorm uiteenlopend. Laat gerust je wensen weten aan diegene die de workshop gaat geven. De inhoud wordt op maat van je studenten gemaakt.

Inspraak van je studenten is belangrijk

Je wil als schoolhoofd of klasverantwoordelijke dat je project of workshopdag voor 100% slaagt? Dan kun je gerust input vragen aan je studenten. Wat zouden ze graag leren, welke technieken kennen ze nog niet en wat zouden ze aan het einde van het project willen bereiken? De vraag ‘wat wil je later worden?’ wordt helemaal opengetrokken naar ‘wat wil je nu leren om datgene te worden wat je later wil worden?’. Projecten MBO zijn een manier om al spelend te leren wat ze later kunnen gebruiken. Of het nu gaat over grime, analoge fotografie, een podcast maken of handlettering, in heel wat beroepen kunnen deze technieken gebruikt worden. Waarom zou je als IT-specialist je saaie presentaties niet wat opluisteren met sprekende beelden en grafische effecten? Of wil je animatietechnieken leren omdat je later in de zorgsector creatief wil zijn? Laat je studenten beslissen!

Hoe organiseer je een workshop MBO op maat?

Heb je beslist om in je school een workshop-project te organiseren, maar twijfel je welke je precies wil? Doe inspiratie op bij de verschillende projecten en workshops. Pas de inhoud toe op jouw studenten en hun leefwereld. Waarschijnlijk wil je een aantal aanpassingen of wil je bijsturen. Het kan perfect. Je bespreekt op voorhand met de organisator wat de inhoud moet zijn, voor welke doelgroep het project georganiseerd wordt en hoeveel uren of dagen het zal duren. Wil je het voor één klas of voor de ganse school? Eens je daaruit bent, hoef je je verder geen zorgen meer te maken. De studenten worden op hun niveau benaderd en er wordt op hun tempo gewerkt. Want inderdaad, een dag of meerdere dagen workshoppen is echt wel werken: technieken leren, vaardigheden leren en leren met anderen samen te werken. Ben jij al benieuwd hoe dit afloopt?

https://kleinkunstig.nl