RB Webart
Image default
Business / Business Services

Thuiskantoor inrichten checklist/Waar op letten bij het inrichten van een kantoor?

 

Als je thuis werkt dan is het ideaal om een eigen kantoor tot je beschikking te hebben. In huis is dat een thuiskantoor en het voordeel is dat je de ruimte helemaal naar wens kan inrichten. Vaak wordt een extra slaapkamer gebruikt om een kantoor te creëren of is er al een studeerkamer aanwezig. Het is bij de inrichting van het kantoor dan handig om met belangrijke aspecten rekening te houden om een ergonomisch verantwoorde en comfortabele werkomgeving te realiseren. Bij de keuze van kantoormeubilair voor je thuiskantoor is het onder meer belangrijk een goed bureau te kopen.

 

Kantoormeubilair voor het thuiskantoor aanschaffen

Als je hele dagen achter je bureau zit, is het belangrijk om dat op een ergonomisch verantwoorde manier te doen. De keuze voor een bureaustoel is daarin belangrijk, maar dat geldt eveneens voor het bureau. Er is een ruime keuze uit kantoormeubilair met bureaus en bureaustoelen die geschikt zijn voor je thuiskantoor. Het voordeel is, dat dit type meubilair is af te stemmen op je lengte en gewenste houding. Een zit sta bureau is bijvoorbeeld heel populair, omdat je afwisselend staand en zittend kunt werken. Een ander bureau dat je vaak ziet in thuiskantoren betreft de T-poot bureaus. Let altijd op dat het bureau in hoogte verstelbaar is en dat geldt uiteraard eveneens voor een bureaustoel.

 

Zorg voor opbergruimte

Elk type werk is in een thuiskantoor natuurlijk anders, maar als er veel papierwerk bij komt kijken, is het handig om voldoende opbergruimte te hebben. Uiteraard is er veelal sprake van het digitaal opslaan van gegevens, maar er zijn ook werkzaamheden waar papierwerk onderdeel van vormt. Er zijn daarvoor allerlei soorten kantoorkasten beschikbaar. Een simpel ladeblok is ideaal om werkmateriaal bij de hand te hebben en netjes uit het zicht op te bergen. Zo is er extra veel opbergruimte te realiseren door een dressoirkast in je thuiskantoor neer te zetten. Deze zijn in allerlei afmetingen en in allerlei designs verkrijgbaar.

 

Houd voldoende loopruimte over

Niet elke ruimte in huis biedt de gelegenheid om een groot thuiskantoor te maken. De ruimte is veelal beperkt en die dien je dan ook optimaal te benutten. Houd bij de inrichting van het kantoor in huis rekening met de loopruimte. Het is vervelend als alles te dicht op elkaar staat, want dan is de kans groot dat je regelmatig ergens tegenaan botst. Kies ook voor een praktische indeling door alles wat je nodig hebt in je directe werkomgeving te plaatsen. 

 

Denk aan zonwering en aan verlichting

Het is van belang om met de lichtinval in je thuiskantoor rekening te houden. Plaats je het bureau aan de raamzijde dan is het aan te raden om zonwering op te hangen. Dat voorkomt dat het zonlicht hinderlijk in je ogen schijnt als je aan het werk bent. De verlichting zelf speelt daarbij ook nog een rol. Het is handig om in je thuiskantoor basisverlichting aan te brengen, waarmee de hele ruimte te verlichten is, zoals met een plafondlamp. Daarnaast kan je op het bureau een bureaulamp neerzetten voor plaatselijke verlichting. Uiteraard is er bij de verdere keuze voor verlichting rekening te houden met de mate van daglicht in je thuiskantoor. Het thuiskantoor is verder naar eigen smaak in te richten, zoals met kantoorplanten, schilderijen aan de muur of kunstobjecten.