RB Webart
Image default
Bedrijven

Is het nodig om bij het gemeentehuis langs te gaan voor je vog?

Als je zelf je VOG aan wilt vragen is het inderdaad noodzakelijk om een afspraak te maken op het gemeentehuis. Je moet dan een geldig identiteitsbewijs meenemen en een ingevuld aanvraagformulier voor de VOG op papier. Maar het kan ook anders. Tegen een kleine vergoeding is het mogelijk om digitaal je VOG te laten aanvragen. Via een tussenpersoon, je geeft dan al je gegevens en deze tussenpersoon vraagt dan digitaal jouw VOG aan.

Waarom digitaal je VOG aanvragen?

Dit scheelt veel tijd. Eer er een plekje is op het gemeentehuis bij jou in de buurt ben je alweer een week verder. De aanvraag wordt dan pas ingediend en het duurt soms tot wel vier weken tot je de VOG thuisgestuurd krijgt. Als je digitaal je VOG aanvraagt kan dit weer een week schelen. Je kan het direct doen, wanneer jij wilt. Dus je hoeft ook geen rekening te houden met de vervelende openingstijden van het gemeentehuis, waardoor je met je werk in de knoei kan komen. 

Waarvoor is een VOG eigenlijk nodig?

Voor verschillende banen is het wettelijk verplicht om een VOG aan te vragen. Denk bijvoorbeeld aan banen zoals docent en als je bij de overheid gaat werken. Voor veel andere banen is het niet wettelijk verplicht maar toch wordt er door veel werknemers om gevraagd. Als je bijvoorbeeld bij een bank wilt werken, ga je werken met transactie- en persoonsgegevens. Dit is voor veel bedrijven dan ook een reden om een VOG te vragen aan hun toekomstige of nieuwe werknemers. Zo weten zij zeker dat zij geen fraudeurs in dienst nemen. Bij het onderwijs is het ook zeer belangrijk, dat er geen crimineel of iemand die is veroordeeld voor mishandeling of misbruik bijvoorbeeld, komt te werken met kinderen. Al met al is het dus zeer goed dat er zoiets als een VOG bestaat.