RB Webart
Image default
Business / Business Services

Elektrische Sparta fiets kopen? Dit moet u weten!

De elektrische fiets wordt steeds populairder in Nederland. Voor veel mensen is dit de ideale manier om zichzelf te transporteren. Bent u geïnteresseerd in het kopen van een elektrische fiets? Bij atlas fietsen vindt u een breed scala aan Sparta Fietsen! Sparta fietsen staan al jarenlang bekend de kwalitatief hoogstaande fietsen die zij aanbieden! In dit artikel zullen wij u torpederen met een aantal Feiten over de elektrische fiets!

Aandacht voor veiligheid

De opkomst van de elektrische fiets heeft voor veel ongelukken gezorgd. De mensen die gebruik maken van de elektrische fiets hebben namelijk vaak geen specifieke kennis van de verkeersregels en dit kan in combinatie met de hoge snelheden daarom ook gevaarlijke situaties opleveren. De ANWB heeft daarom meer aandacht gevraagd voor veiligheid op de elektrische fiets. Door het hoge aantal ongelukken waarbij een elektrische fiets betrokken is, heeft een toenemende vraag aan informatie over verzekeringen en aansprakelijkheid opgeleverd. Deze vraag is echter best lastig te beantwoorden omdat het aanbod van elektrische fietsen varieert. Zo bestaan er bijvoorbeeld elektrische fietsen die een elektrische trapaandrijving hebben maar er bestaan ook fietsen die volledig aangedreven worden door een accu. De fiets met trapondersteuning is echter veel populairder in Nederland.

De WAM

De wet aansprakelijkheid motorvoertuigen (WAM), is sinds 2006 afgeschaft voor gebruikers van de elektrische fiets. Dit betekent dat u geen wettelijke verplichting heeft om een fiets die een trapondersteuning bezit te verzekeren. De fietsen die volledig elektrisch aangedreven zijn vallen volgens deze wet als een motorvoertuig. Dit betekend dat een WAM-verzekering verplicht is voor dergelijke voertuigen. Daarnaast is bij dit type fiets ook het dragen van een helm verplicht. Schade die wordt veroorzaakt met deze voertuigen wordt dus niet gedekt onder de AVP, hier heeft u immers de WAM-verzekering voor. Dit betekend dus ook dat fietsen met een trapondersteuning wel onder de AVP valt.