RB Webart
Image default
Business / Business Services

Heeft een warmtepomp voordelen?

 

De warmtepomp is een vrij nieuw systeem dat steeds vaker ingezet wordt als vervanging voor de meer traditionele verwarming door een CV ketel. Maar waarom wordt het systeem eigenlijk steeds vaker ingezet? Deels omdat de warmtepomp heel wat voordelen heeft ten opzichten van de CV ketel. Echter, de warmtepomp heeft niet alleen voordelen ten opzichte van de CV ketel maar ook nadelen. Daarom kan het lastig zijn de beslissing te maken. Hier onder geven we wat voordelen van de warmtepomp om u te helpen tot een goede beslissing te komen.

 

Zuinig

De warmtepomp is, zeker in vergelijking met oudere verwarming systemen, vaak een stuk zuiniger. Dit komt omdat er geen verbranding nodig is. Een CV ketel bijvoorbeeld werkt door gas te verbranden en daarmee water te verwarmen. Daarbij gaat niet alleen veel warmte verloren, wat zonde is, maar daar naast moet ook brandstof verbruikt worden en zoals we weten is daar maar een gelimiteerde hoeveelheid van op aarde. Omdat de warmtepomp elektriciteit gebruikt voor het rondpompen van warmte is hij niet alleen een stuk zuiniger maar ook veel beter voor het milieu. Er vindt namelijk geen verbranding plaats en wordt dus geen CO2 de ruimte in gestort.

 

Installatiekosten

Eerlijk is eerlijk, de warmtepomp heeft niet alleen maar voordelen. Er zijn ook wat nadelen aan de warmtepomp ten opzichte van de CV ketel en een van de voornaamste nadelen is de kosten van installatie. Deze zijn namelijk bij de meeste warmtepompen vrij hoog, in ieder geval een stuk hoger dan de installatie van een CV ketel. Een keerzijde van dit nadeel is dat de warmtepomp zijn installatiekosten over de jaren in bijna alle gevallen terugverdient. Dat komt door de verbruikskosten en de onderhoudskosten die gewoon een stuk lager zijn dan die van de CV ketel. Ook proberen overheden de installatie van warmtepompen te stimuleren door subsidies aan te bieden.