RB Webart
Image default
Business / Business Services

Het herstellen van een ruit

Ramen, ze zijn tegenwoordig onmisbaar. Glas zelf is eigenlijk al best oud, maar de manier waarop we het vandaag de dag veel toepassen eigenlijk nog niet. Het glasherstel gaat tegenwoordig ook een stuk efficiënter waardoor een raam reparatie ook niet meer zo kostbaar is.

De eerste glasblaastechniek stamt uit ongeveer 50 voor Christus, toen het Fenicische glasmakers lukte om met behulp van een metalen pijp een holte in glasmassa te blazen. Door glas op steeds hogere temperatuur te smelten en de beste stukken te gebruiken, werd glas ook steeds doorzichtiger. Men ontdekte ook dat door toevoeging van bepaalde stoffen, glas kon worden beïnvloed. Zo maakte de toevoeging van kalk dat het glas minder gevoelig was voor aantasting. Er waren ook heel wat minder fijne toevoegingen, zoals arsenicum om het glas te reinigen. We wisten in die tijd ook nog niet dat arsenicum giftig is.

De Romeinen waren rond het jaar 300 degenen die het materiaal een naam gaven, namelijk glesum. Vrij vertaald betekent dat doorzichtig of glanzend. Het woord glas is hier ook van afgeleid. De Romeinen waren ook de eersten die glas inzetten als een materiaal van constructie, namelijk als vensterglas. Om dit te kunnen doen, werd een gesmolten mengsel van zand en soda op een steen gegoten. Door het verder ontwikkelen van de glasblaastechnieken, werd glas al snel een redelijk snel productieproces. Hierdoor werd het glas een massaproduct, verkrijgbaar voor ieders budget.

Met de val van het Romeinse rijk kwam de glasproductie ook even in het slop maar omstreeks 1200 pakte wederom de Italianen het glaswerken weer op. Het drukste punt lag in Venetië, op het eiland Murano. Nog steeds is Murano glas een gevestigd product waar veel vraag naar is. Nog steeds is glas bij uitstek een materiaal dat onderhevig is aan nieuwe ontwikkelingen en toepassingen veranderen.

http://www.glasned24.nl