RB Webart
Image default
Business / Business Services

Mediator Wageningen als je met zorg en respect wilt scheiden

Een mediator Wageningen heb je echt nodig als je ontdekt dat je in een relatie hard moet werken, maar daar absoluut geen behoefte meer aan hebt. Maar wel alles met zorg, aandacht en respect wilt regelen voor jezelf én elkaar. Helaas blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat maar liefst één op de drie echtparen gaat scheiden.

Waarom neemt het aantal echtscheidingen toe?

Als je kijkt naar relaties in een historische context, is er veel veranderd. In de jaren vijftig trouwde men omdat dat de gewoonte was. Het had en gaf de man en vrouw een functie. Het was een tijd van morele verplichting, waarin partners niet veel keuzemogelijkheden hadden en het onderhouden van een relatie was dan ‘het juiste om te doen’. Door maatschappelijke veranderingen zoals gelijkheid, globalisering, meer communicatiemogelijkheden, veranderde deze ‘morele verplichting’ in vrijheid en keuze: het recht om vrij te zijn en te kiezen. Dat veranderde ook de romantische verhoudingen. Deze relatie is nu een van de vele mogelijkheden en er is altijd de ‘dreiging’ dat er ergens anders een betere is. We hebben er hoge verwachtingen van: een partner moet een beste vriend zijn, een bron van inspiratie, een basis van steun en de seks moet goed zijn. We willen geen relatie onderhouden die van ons vraagt om iets van onszelf op te offeren. Dit alles vertaalt zich in meer echtscheidingen.

Te snel uit elkaar?

In een relatie moet je hard werken en dat is niet altijd even leuk. Net als mensenlevens kennen relaties verschillende periodes: goede, maar ook slechte. Periodes zoals ziekte, of veel verplichtingen, en de vraag is hoe ver je daarin wilt gaan. We bevinden ons momenteel in een periode waarin vrijheid en het verlies van morele verplichtingen veel ruimte in beslag nemen. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw zijn er steeds meer echtscheidingen en het aantal mensen dat alleen woont, neemt toe. De individualisering is wereldwijd enorm toegenomen, veel draait om onafhankelijkheid: ‘Ik kan het alleen, ik ben niet afhankelijk van anderen’. Het nadeel daarvan is dat mensen niet meer zo goed weten hoe ze om hulp moeten vragen, wat ook geldt voor relaties. Je moet hard werken om onder deze omstandigheden een relatie in stand te houden, vooral als je in een mindere periode bent. Hard werken betekent dat je niet de makkelijke weg naar buiten kunt nemen, dat je moet blijven praten en niet denkt dat je de ander nu al kent.

Een scheidingsmediator helpt je graag. Hij houdt rekening met beide partijen en zorgt dat jullie samen goed uit elkaar gaan. Bekijk onze website