RB Webart
Image default
Business / Business Services

Mooi riet op je dak

Waar riet op je dak vroeger een optie was voor de armeren onder ons, zo hebben rietdekkers het tegenwoordig ook druk genoeg met het rietendak van de meer gegoeden onder ons.

Vroeger was het gebruik van riet gebruikelijk op de huizen van armeren, omdat riet vooral een goedkope optie was om te gebruiken. Riet was dan ook het enige dat op het dak werd gelegd en er waren ook nog niet echt mogelijkheden om het riet bijvoorbeeld te impregneren. Dat maakte bovendien dat het riet ook nog eens brandgevaarlijk was.

Tegenwoordig is dat totaal anders en zijn er dan ook veel mogelijkheden om het riet duurzamer, mooier en dus ook veel luxer te maken. Zo wordt er tegenwoordig vaak gebruik gemaakt van een zogenaamde gecombineerde constructie waarbij er gebruik wordt gemaakt van meerdere materialen. Meestal zijn dat naast het riet, dakpannen. Deze worden onder het riet gelegd en bieden zo versteviging en duurzaamheid aan de constructie. Hierdoor kan het dak veel langer meer en de dakpannen worden onder het riet gelegd en daarmee onttrokken aan het zicht. Hierdoor heb je dus wel de stevigheid maar niet het uiterlijk van de dakpannen.

Een rieten dak moet natuurlijk ook goed worden onderhouden, net als ieder dak. Zorg er in ieder geval voor dat je rieten dak elk jaar even goed wordt nagekeken. Op dat moment kunnen ook eventuele gebreken worden opgelost, waardoor je weer zeker een jaartje toekunt met je rieten. Bij het juiste onderhoud hoeft een rieten dak dus ook zeker niet minder lang mee te gaan dan andere dakconstructies van bijvoorbeeld enkel dakpannen of beton. De gemiddelde levensduur van een dak is 20 tot 30 jaar en dat geldt ook voor de constructie van een rieten dak. Daar kun je dus ook heel lang plezier van hebben, als de aanvankelijke constructie goed is.

http://www.rietwerk.nl