RB Webart
Image default
Business / Business Services

Plaatsen van een dakkapel; Hoe gaat dat, wat kun je verwachten?

Hoewel de meeste huiseigenaren enthousiast zijn over het idee van een dakkapel, heerst er vaak onzekerheid over het daadwerkelijk plaatsen van de dakkapel. Hoe gaat het in zijn werk, hoe lang duurt het en moet je zelf nog voorbereidingen verrichten? Dit zijn allemaal vragen die steeds weer terugkomen, op deze pagina kun je deze antwoorden vinden inclusief een aantal praktische tips bij het plaatsen van een dakkapel.

Hoe lang duurt het plaatsen van een dakkapel?

We gaan er van uit dat je kiest om de dakkapel door een professional te laten plaatsen. Je kunt ook zelf aan de slag gaan maar in dat geval durven we geen concrete inschatting te maken. Houd dan wel de weersverwachting in de gaten als de constructie tegenvalt, het is een behoorlijke klus! Een professioneel bedrijf kan vaak in slechts één dag tijd de complete dakkapel plaatsen. Afhankelijk van de keuze voor casco levering of inclusief afwerking aan de binnenzijde kan het complete proces langer duren.

Tip: Zorg dat de zolder of kamer waar de dakkapel geplaatst zal worden leeggeruimd is voor de werkzaamheden starten. Zo kunnen de werklieden overal bij, en is er geen kans op schade aan de inboedel.

Klassieke bouw of Prefab?

Bij een klassieke constructie van een nieuwe dakkapel zullen de werklieden vroeg in de ochtend starten, dit zal gepaard gaan met geluidsoverlast door machines en doorgaans vrolijke werklieden. Uiteraard wordt er altijd rekening gehouden met de omgeving maar sommige machines (en mensen) maken nu eenmaal wat geluid. Bij een klassieke dakkapel wordt het bouwwerk compleet ter plekke opgebouwd waarmee er vaak geen sprake is van levertijden. Bij een Prefab constructie wordt de dakkapel vooraf op maat gemaakt in de werkplaats, deze wordt vervolgens met een kraan op het dak geplaatst. Hoewel de installatie aan huis sneller verloopt is hier wel sprake van een levertijd.

Tip: Bespreek met de leverancier of bouwen ter plekke gunstig is, of juist een Prefab constructie. Naast levertijd wordt er ook gekeken naar de constructie van de woning en eventueel overlast voor de omgeving.

 

Onafhankelijke keuring

Je kunt kiezen om de dakkapel na installatie te laten keuren op bouwkundige kwaliteit door een onafhankelijke organisatie. Maak hiervoor tijdig een afspraak en betrek hierbij ook de leverancier van de dakkapel. Zo heb je een juridisch document waarin de bouwkundige kwaliteit van de dakkapel wordt vastgelegd. Een keuring uit laten voeren is optioneel en hier zijn kosten aan verbonden. De persoon die de controle uitvoert zal ook beoordelen of alle werkzaamheden uit de offerte of orderbevestiging voltooid zijn zoals de binnenafwerking, de materiaalkeuze en de kleurstelling.

Tip: Controleer bij opleving altijd of de ramen goed openen en sluiten, of de ventilatieroosters goed zijn geïnstalleerd, of de kleuren kloppen en of de kwaliteit van afwerking volgens afspraak is uitgevoerd.

Wat kost een dakkapel?

De kosten voor dakkapellen kunnen sterk afwijken per aanbieder, helaas is het vaak appels met peren vergelijken. Laat je vooraf goed inlichten, vraag naar alle mogelijkheden en maak een keuze op basis van alle informatie. Goedkoop kan duurkoop zijn, toch zijn er betaalbare aanbieders die een uitstekende kwaliteit leveren.

Tip: Informeer naar referenties, fotomateriaal en adressen van projecten die de aannemer heeft uitgevoerd om een idee te krijgen van de kwaliteit die de leverancier biedt.
http://www.schipperkozijnen.nl/dakkapellen