RB Webart
Image default
Business / Business Services

Schermen workshop

Op het scherpst van de snede.

Vooraf

Heb je je ooit wel eens afgevraagd hoe het is om aan een schermwedstrijd deel te nemen? Door middel van een workshop kun je kleine stapjes in de goede richting zetten en al eens oefenen. Online kun je op de website Workshopschermen.eu te weten komen waar, hoe en wanneer je aan een workshop deel kunt nemen en wat er allemaal bij komt kijken. Voordat je eraan deelneemt, heb je natuurlijk eerst enige kennis nodig. Hier volgt een korte inleiding op de schermsport.

Historie van het schermen

Eeuwen geleden is men al begonnen met vechten aan de hand van houw- en slagwapens, zoals degens, dolken, lansen, messen en sabels. Dergelijke gevechten gingen natuurlijk over een overlevende winnaar en stervende verliezer. Pas vanaf de zestiende eeuw ging men in oorlogen en veldslagen in toenemende mate gebruik maken van vuurwapens. Dit betekent niet dat de schermsport pas hierna is ontstaan. We weten dat de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen schermen als sport beoefenden, ieder op hun eigen manieren. Ook in latere eeuwen, zoals de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw, was schermen populair, met name in landen als Duitsland, Frankrijk en Italië. Als moderne sport ontstond schermen pas tijdens de eerste moderne versie van de Olympische Spelen, die in 1896 werd gehouden. In de schermsport werd gebruik gemaakt van floret en sabel, enkele jaren later ook de degen.

Verschillende schermwapens

Zoals hierboven te lezen is, worden er in de schermsport drie verschillende steekwapens gebruikt. De degen lijkt het meest op het wapen dat in vroegere eeuwen ook is gebruikt. De degen is een lang, weinig buigzaam en recht steekwapen met een kom boven het handvat en een maximale lengte van 110 cm. Aan de top van het wapen zit tegenwoordig een elektropunt, waarmee men een geldige treffer kan maken. Dit kan dus alleen door de opponent met de punt van de degen te raken. Ook wordt er gebruik gemaakt van de sabel. De sabel mag een maximale lengte hebben van 105 cm en heeft een redelijk grote, gesloten kom. Een schermer kan punten scoren met de punt, beide snijkanten en de platte kanten van het steekwapen. Tot slot is er de floret. De floret werd uitgevonden toen bleek dat er met sabels en degens te veel slachtoffers vielen. Het wapen heeft een relatief kleine en platte kom en is evenals de degen voorzien van een elektropunt, dat slechts de romp mag raken.

Bescherming bij schermen

Zodra je gaat deelnemen aan een workshop, zal je al snel zien dat er redelijk wat materiaal bij komt kijken dan alleen een steekwapen. Natuurlijk moet je gezicht beschermd worden door middel van een masker van metalen gaas, voorzien van een slab om de hals te beschermen. Daarnaast moeten op z’n minst een schermvest, een ondervest, één handschoen aan de gewapende hand, een schermbroek en schermkousen worden gedragen. Mannen mogen een kruisbeschermer om hebben, vrouwen zijn verplicht een borstbeschermer te dragen Deze geheel in het wit gestoken outfit beschermt je tegen eventuele pijnlijkheden. Nu nog even je tegenstander groeten en dan kun je beginnen!